Cuma, Mart 11, 2011

Depremin ardından Japonya kıyılarında tsunami felaketi yaşanıyor.



Japonya’da inanılması güç büyüklükte bir deprem meydana geldi.
Ülkenin kuzeyindeki kıyı kesiminde yaşanan depremin büyüklüğü 8.9...
Depremin merkez üssü ise Sendai kenti sahilinin yaklaşık 130 kilometre açığında ve okyanus tabanının 24 kilometre altında... 

Son 140 Yılda Japonya’da Meydana Gelen En Büyük Deprem

Ülkenin özellikle kuzeydoğu kıyıları yerle bir oldu. Ölü sayısı en az 32 olarak açıklandı.
Japonya’da depremin ardından nükleer santraller, petrol rafinerilerinin büyük bölümü kapatıldı. Nükleer santrallerde radyasyon sızıntısı bulunmuyor. Bir çelik fabrikasında patlama meydana geldi, bir otomobil fabrikasının çökmesi sonucu 2 kişi hayatını kaybetti. Tokyo yakınlarında bir refineri de alevler içinde. Yakıt tanklarının infilak etmesinden korkuluyor.

Japon savaş uçakları, depremin yol açtığı hasarı tesbit için derhal kuzey kıyılarına gönderildi.

Dev Dalgalar Sahili Vurdu
Kuzeydeki Sendai limanı, 10 metre yüksekliğindeki dalgalara teslim oldu. Dev dalgalar, önüne geler ev, otomobil ne varsa sürükledi. Havaalanı ile metroların su altında olduğu haber veriliyor. Enkaz altında insanlar bulunduğu haber veriliyor.

Japonya’dan çok sayıda yangın haberleri alınıyor. Bir kültür merkezinin çatısı çöktü, çok sayıda yaralı var. Tokyo ve çevresinde 4 milyon kişiye elektrik verilemiyor, cep telefonları çalışmıyor. Metro seferleri durduruldu.
Kuzey bölgelerde havaalanlarının birçoğu ile ve Tokyo’nun en büyük havaalanı kapatıldı. Tokyo’da tren istasyonunda da yangın çıktı, halk tahliye ediliyor.

Daha Büyük Dalgalar da Gelebilir
Uzmanlar, tsunaminin arka arkaya dev dalgalardan oluşturduğunu, bu ilk dalgaların henüz en yüksek dalgalar olmayabileceği uyarısında bulunuyor.

Halk Panik İçinde
Japonya’da halk yüksek yerlere tahliye ediliyor. Richter ölçeğiyle 6 büyüklüğüne varan artçı sarsıntılar paniğe yol açıyor. Japonlar kendilerini otopark ve açık alanlara atıyor. Depremlere alışık olan Japonya’da çocukların ağladığı, halkın büyük korkuya kapıldığı bildiriliyor.
Başbakan Naoto Kan, halkı sakin olmaya davet etti. Bakanlar kurulu olağanüstü toplantıya çağrıldı. Askeri birlikler devreye sokuldu. Birleşmiş Milletler, 30 uluslararası arama ve kurtarma ekibinin alarma geçirildiğini bildirdi. 

Tsunami Alarmı Verilen Ülkeler Amerika Birleşik Devletleri’nin batı sahilleriyle, Filipinler, Papua Yeni Gine, Hawaii, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney amerika ülkelerinin Büyük Okyanus kıyılarında da tsunami alarmı verildi.
Rusya ve Tayvan da tsunami uyarılarının ardından Pasifik adalarındaki binlerce vatandaşını tahliye ediyor.

Japonya’da şimdiye kadarki en büyük deprem 1923 yılında Kanto kentinde meydana gelmiş, 143 bin kişi hayatını kaybetmişti. 1996 Kobe depreminde de 5 binden fazla kişi ölmüştü.

INSTAGRAM