Cumartesi, Haziran 04, 2011

Bademcik Şişmesi

Her yıl olduğu gibi bu senede bademciklerim şişti lakin bu sene ki durumum birazdaha ağırdı.
Normalde bu hastalık bende 2 gün sürer (boğazım ağrır,yutkunmakta zorlanırım) oysa bu sefer 1 hafta sürdü. Ilk günden ateşim 40C çıktı,boğaz ağrısının yanı sıra, kulak, göz,vücutta halsizliği, durmak bilmeyen baş ağrısı. Tam 3 gün boyunca yemek yiyemedim çok az miktarda su içe biliyordum. Sonunda doktora gittim ve antibiyotik verdi  o gece rahat bir uyku çektim. 4.Gün en azından puding yiyebildim. Allah kimseyi açlıkla terbiye etmesin.
Şu an halen ilaç kullanıyorum oysa ilaç etkisini kaybetmeye başladığı an ağrılarım geri geliyor. Bunları yaşadıktan sonra internette küçük bir araştırma yaptım bademcik nedir? ne işe yarar? neden iltihaplanır?



Bademcik nedir:
Bademcikler ağız içinde boğazımızın her iki yanında bulunan lenfoid dokulardır. Bunlar vücudun savunma sisteminin bir parçasıdırlar. Bademcikler vücuda giren bakteri ve mikrop gibi hastalandırıcı maddelerin yakalanıp, onlarla savaşmak için antikor denilen maddelerin oluşumunda rol oynarlar.

Bademcik iltihabı neden olur?

Bademcik iltihapları antikor üretimi normal işlevinde olmadığı takdirde bademciklerin mikroplara yenik düşmesi neticesinde şişmesiyle oluşur.

Bademcik intihabi nasil gorunur?
Bazen hafif kızarıklık görülürken, bazen bademciklerin üzeri beyaz ve sarı tabaka ile kaplanır. Nokta tarzında iltihaplar görülebilir.

Bademcik iltihabı nasıl belirti verir ?
Boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, yutma sırasında takılma hissi, ateş, halsizlik, ağızda kötü koku, boyun bezelerinde şişme,

Bademcik iltihabında antibiyotik kullanmak gerekli midir ?
Evet. Antibiyotikler sayesinde son yıllarda bademcik iltihabı fazla sorun yaşanmadan tedavi edilebilmektedir. Ancak bunun içinde “boğaz kültürü” diye bilinen hastalandırıcı mikrobun tipinin belirlenmesi çalışmalarının yapılması yerinde olur.

Ameliyat:
Eğer iltihaplanma sık sık tekrarlanıyorsa bu mikrop tipinin mutlaka araştırılması gerekir. Bazı durumlar vardır ki iltihap ortadan kaldırılsa dahi gelişmiş bir bademcik yapısı olduğundan dolayı oluşan büyüklük ortadan kaldırılamayabilir. Eğer iltihaplanma sık sık kendini tekrarlıyorsa artık vücut için koruyucu olmaktan çıkıp zarar veren bir yapı haline gelmeye başlar. Bu durumda ameliyatla alınmaları gerekmektedir.

Vikipedia buldugum bu yazı ilgimi çekti
 "Bademcik amilyatı olanlardan ortalama 100.000 kişiden 19 u hayatını kaybetmektedir. Bademcik amilyatı her ne kadar kolay gibi gözüksede çok tehlikelidir ve dikkat ister."

INSTAGRAM